Használt Autó Vásárlás Utáni Reklamáció

  1. Használt autóra is jár az egy év szavatosság!
  2. Jogi háttér | Használtautó Ügyvéd
  3. Meghibásodott a használtautó, mit tegyek? – Netrisk.hu

A törvényi szabályzás alapján ebben az esetben az eladót két év kellékszavatossági kötelezettség terheli a rejtett hibákra vonatkozóan, azonban a felek ennél rövidebb szavatossági időben is megállapodhatnak, ami egy évnél semmiképpen sem lehet kevesebb. Ha a vevő a hibát az adásvételt követő hat hónapon belül ismeri fel, az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba az átadáskor még nem állt fenn, ezt követően ugyanez a vevő feladata. Amennyiben bebizonyosodik az eladó felelőssége, a vevő elsősorban az autó javítását vagy cseréjét igényelheti. Ha az eladó a kijavítást nem vállalja, a kijavítással indokolatlanul késlekedik, a vevő áttérhet a következő szavatossági jogok valamelyikére: igényelheti a vételár leszállítását, az autót kijavíttathatja az eladó költségére vagy a szerződéstől elállhat és a vételárat visszakövetelheti – utóbbira azonban már meglehetősen alapos indok kell. Fontos, hogy bár a Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései minden kereskedőre vonatkoznak, egyes szolgáltatók megpróbálhatnak kibújni ez alól, és egyedi szabályokat érvényesíteni.

Használt autóra is jár az egy év szavatosság!

neumann jános általános iskola erdőkertes

Ha a jótállási időn belül mégis valamilyen hiba jelentkezne, akkor a jogosultnak – a szavatosságtól eltérően – nem kell bebizonyítania, hogy a hiba oka a szolgáltatásban már a teljesítéskor is benne volt. A bizonyítási teher a jótállásnál fordított, a jótállást vállaló bizonyíthatja, hogy a hiba oka a jogosultnál a teljesítés után keletkezett. A gyakorlatban a hibás teljesítésre vonatkozó fordított bizonyítási teher jelentősége rendkívül nagy. Határidők: Főszabály szerint a kellékszavatossági igény a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el. De!! Ha magánszemélyként autókereskedéstől vásárolunk autót (fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés), akkor mint fogyasztónak a kellékszavatossági igényünk a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el. Ezen kívül nagy jelentősége van annak, hogy mikor ismerte fel a vevő a hibát, vagy mikor kapott olyan szakvéleményt (pl. szakszerviztől), hogy mi a hiba pontosan és mi a hiba oka. Hibás teljesítési vélelem: Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a bizonyítási teher – hat hónapig – megfordul: a vélelem a hibás teljesítés mellett szól.

A szavatosság kizárása: Ha a gépjárművet fogyasztó vásárolja, a Ptk. tiltja a szavatosság kizárását, tehát a szerződésesben ez a rendelkezés érvénytelen és a vásárló élhet szavatossági jogaival, azaz, ahogy fent kifejtést nyert: a kereskedőtől a hiba kijavítását, az autó kicserélését, ill. árleszállítást kérhet, végső esetben pedig elállhat a szerződéstől. A hiba közlése: A hibát annak felfedezése után főszabály szerint késedelem nélkül köteles a vásárló közölni. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén azonban a hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni.

Ön is azok közé tartozik, akik a vadonatúj "meseautó" helyett egy jól működő használt autóra szavaz? Mindenki szeretne -akár milliókat is- spórolni a vételáron. A használt autók előnye ezen a téren verhetetlen, hiszen sok családnak, fiatalnak óriási segítség a mindennapokban egy megfizethető, megbízható autó. Mi a helyzet akkor, ha mégsem működik jól? Lehet bármit is tenni egy használt gépjármű megvétele után? Ne hagyja magát becsapni, nézze át velünk a lehetőségeket! És persze a legjobb tanács: mindezt érdemes a vásárlás előtt. Használt autó vásárlása: szavatosság, jótállás vagy garancia? Melyik mit jelent? Amikor vásárolunk egy terméket, a biztonság mindig elsődleges szempont. Elektronikai eszközt például nem érdemes zsibvásáron venni, ahogyan ingatlant sem szereznek egy kocsma asztalon könyökölve. Használt autó vásárlása esetén mégis mi nyújthat biztonságot? Az első szó, ami felrémlik ennek kapcsán, a garancia. Habár a felelősségvállalás terhét gondoljuk a szó mögé, szerencsére a jogalkotó részletesebben foglalkozik a kérdéssel.

Jogi háttér | Használtautó Ügyvéd

Ha ugyanis a hiba a teljesítést követő hat hónapon belül felismerhetővé válik, akkor nem a jogosult fogyasztó vásárlónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a teljesítés időpontjában már a gépjárműben megvolt, hanem – a vélelemmel szemben – a kereskedő vállalkozásnak kell bebizonyítania, hogy a hiba oka a teljesítés időpontja után keletkezett. Magyarul ekkor az autókereskedőnek kell bizonyítania, hogy az általa eladott gépjármű az adásvételkor nem rendelkezett az adott hibával. Ez nagyon fontos szabály, ami védi a fogyasztókat. Rejtett és felismerhető hiba: Mi van akkor, ha a vásárló ismerte a hibát vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett (annyira egyértelmű a hiba – pl. láthatóan törött a lökhárító)?? Sokszor a kereskedők az adásvételi szerződésben felsorolják a gépjármű hibáit és a vásárló így írja alá a szerződést. Ekkor nem teljesít hibásan a kereskedő, így a vevő utólag nem élhet szavatossággal. Más a helyzet, ha viszont csak szóban közli a kereskedő a fel nem ismerhető rejtett hibákat: ekkor utólag neki kell bizonyítania, hogy ezekről tájékoztatást adott a vásárlónak.

4. Az adásvételi szerződésben pontosan rögzítsük, mikor kerül átadásra a kocsi, s mely terhek kit terhelnek (átírás, eredetvizsgálat stb. ) 5. Ha az autóra külön garanciát vállalnak, meg kell nézni, ez pontosan milyen feltételekkel jár. A garanciavállalás feltételeit kérjük el írásban. A vásárlók sok esetben külön fizetnek azért, ami a jogszabályok alapján amúgy is jár nekik. Forrás: Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) Kapcsolódó dokumentum: 64-65 Tetszett a cikk?

  1. Rain Bird 5000 - Budakalász öntözőrendszer szaküzlet - Irritrade Kft.
  2. Mit tehet a fogyasztó, ha az autó hibája csak a vásárlás után jön elő? | Budapesti Békéltető Testület
  3. Melyik a legjobb tápszer hasfájós babának
  4. Kaltenbach Jenő: A rendszer sokkal jobban hasonlít fasiszta rezsimre, mint amerikai demokráciára | Mandiner
  5. Taxi - Pénzcentrum
  6. Milyen év van a kínai horoszkóp szerint 2019
  7. Messenger üzenet törlése a másik félnél
  8. Tápai Antal Alapítvány | Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola
  9. Lakás eladás és vétel egyszerre
  10. Gog es magok fia vagyok en
  11. Dzsingisz kán teljes film magyarul
  12. #felvételi - Mértékegység átváltások - Matekedző

Meghibásodott a használtautó, mit tegyek? – Netrisk.hu

Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete 2003-ban alakult fogyasztói érdekvédelmet támogató egyesületként. Az egyesület célja ezen a területen az, hogy a rendelkezésre álló fogyasztóvédelmi eszközök alkalmazásával elősegítse a fogyasztók érdekeinek védelmét, a hatékony és gyors (elsősorban peren kívüli) jogorvoslatot, a megfelelő tájékoztatást, az információhoz jutás lehetőségét és a fogyasztói oktatást, valamint a fogyasztói érdekek védelmét. Egyesületünk ellátja a klasszikus fogyasztóvédelmi területeken is érdekvédelmi és feltáró tevékenységét, de a pénzügyi szolgáltatásokhoz és a piaci versenyhez kapcsolódó fogyasztóvédelemre is specializálódott.

hirdetés Bár a megkérdezett kereskedők többsége nem igazán szeretne tudni róla, a hazai jogszabályok egy év szavatosságot biztosítanak minden használt gépjárműre, igaz csak fogyasztói szerződés esetén. A részletek fontosak lehetnek – válság idején különösen. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) kis körben (15 hazai, használt autó értékesítésével is foglalkozó kereskedő telefonos és személyes megkeresése 2009. augusztus végén) végzett kutatása azt támasztja alá, hogy a használt gépjárművek értékesítése alkalmával a kereskedők gyakran csorbítják a fogyasztók jogait. Hogy ezt szándékosan vagy csak tájékozatlanságból teszik, a lényeg szempontjából mindegy. A polgári törvénykönyv minden használt termék vásárlása esetén legkevesebb egyéves szavatossági időt ír elő, fogyasztói szerződés esetében, ha nem fogyasztói szerződésről beszélünk, akkor fél évet. Elutasított panaszok sora Nemcsak a felmérés, számos panasz is azt mutatja, hogy valami nincsen rendben a használt autók szavatossági ügyintézésével kapcsolatosan.

Minél több idő telik el az autó átvétele és a hiba felismerése, illetve az eladó felé jelzése között, egy esetleges jogvita esetén annál kisebb eséllyel indulsz. Amennyiben lehetséges, készíts képet a hibáról és ezt is küldjed el az eladónak. Mindenképpen érdemes törekedni a megegyezésre peren kívül, hiszen egy per sokáig elhúzódhat, a vásárló érdeke pedig, hogy mielőbb használhassa a vásárolt autót. Mit tartalmazzon az adás-vételi szerződés? Mindkét félnek érdeke, hogy vásárláskor a kocsi meglévő hibáit rögzítsétek az adás-vételi szerződés "megjegyzés" rovatában, vagy akár külön okiratban. Ezzel sok későbbi vita elkerülhető. Mindenképpen tüntessétek fel a szerződésen a vásárolt autó vételárát és ne menj bele, ha az eladó kisebb összeget szeretne beírni a szerződésbe. A későbbiekben egy esetleges jogvita esetén arról az összegről beszélnek majd, ami a szerződésben szerepel. Fontos, hogy az autó tulajdonosa, vagy írásos meghatalmazottja jelen legyen az adás-vételkor. Cég esetében az aláírásra jogosult személynek kell jelen lenni és aláírni az okiratot, illetve céges pecséttel ellátni.

A fenti sorokból jól látszik, hogy ha kereskedőtől vásárolsz, helyzeti előnyben vagy egy jogvita esetén az első 6 hónapban, hiszen utólag bebizonyítani egy műszaki hiba fennállásának idejét gyakran finoman szólva is nehézkes. Szavatosság szempontjából nagyon nem mindegy, hogy kereskedő, vagy magánszemély volt az eladó. Milyen hibákkal reklamálhatsz? Fontos kiemelni, hogy a szavatosság rejtett hibákra vonatkozik. Azzal, hogy törött a pohártartó, kopott a gumi, vagy végig van karcolva a kocsi oldala, nem érdemes zaklatnod az eladót, hiszen a törvény kiköti, hogy olyan hibára nem vonatkozik a szavatosság, amit egy átlagos vásárló szabad szemmel érzékelhetett egy körültekintő átnézés alkalmával. Tehát akkor reklamálhatsz, ha kiderül a vásárlás után, hogy például a karosszéria két-három darabból van összelegózva, vagy az átvétel után két héttel több olajat eszik a járgány, mint üzemanyagot és erről az eladó nem tájékoztatott, vagy szándékosan elrejtette a hibát. Milyen alkatrészekre nem vonatkozik a szavatosság?